Winnaars Renew the Book 2017 bekend

De Jury prijswinnaar van de tweede editie van het innovatieprogramma Renew the Book is WriteReader (Denemarken). Dat hebben de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Rockstart bekendgemaakt. WriteReader kreeg donderdagavond 30 maart uit handen van de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren de prijs van 15.000 euro uitgereikt. De publieksprijs ging naar startup Zola Books (VS).

Renew the Book is een internationale competitie waar start-ups wordt gevraagd om met innovatieve ideeën te komen voor de Nederlandse uitgeefsector. Dit booktech accelerator program, de eerste en grootste in zijn soort, brengt startups uit de hele wereld met goede ideeën en businessmodellen voor de Nederlandse uitgeefsector samen.

Initiatiefnemer GAU en start-up accelerator Rockstart selecteerden uit 53 inzendingen en 25 landen de vier finalisten: StoryTourist, WriteReader, Writing for TiNY en Zola Books. De afgelopen 40 dagen hebben zij in Amsterdam hard gewerkt aan zowel het ontwikkelen van het groeiproces van hun start-up als aan het optimaliseren van hun propositie voor het boekenvak. “Er zijn contacten gelegd, experimenten uitgevoerd en er zijn zelfs al aanbiedingen gedaan. Het slot van het programma vormde de pitch voor de vakjury”, vertelt programmadirecteur Jan Paul Grollé.

De vakjury bestond dit jaar uit Wiet de Bruijn (CEO VBK Uitgevers en voorzitter van GAU), Oscar Kneppers (oprichter Rockstart), Frederique Schut (founder start-up Bookarang en de winnaar van de eerste editie van Renew the Book) en Jochem Wijnands (oprichter van de twee startups TRVL en Prss). “Winnaar WriteReader heeft een duidelijke focus en missie en wil het lezen en schrijven bevorderen bij kinderen die er moeite mee hebben. Hun ideologie en het vervolgens praktisch weten te maken voor de sector, is een gouden combinatie. Er zijn drie grote partijen die sterke interesse hebben om met ze te werken in de toekomst”, vertelt juryvoorzitter De Bruijn.

Tijdens de bijeenkomst kon het publiek ook stemmen. Winnaar van de publieksprijs is Zola Books geworden. De uitgevers reageerden enthousiast op hun slimme widget om via elke site eigen boeken te verkopen en zien kansen voor de markt.

De selectie Renew the Book 2017

  • StoryTourist (Zweden) heeft een app ontwikkeld waarmee boeken gelezen worden op de plek waar de gebeurtenissen plaatsvinden, met toevoeging van geluid en AR (Augmented Reality).
  • WriteReader (Denemarken) laat kinderen zelf thuis en op school boeken creëren op basis van hun eigen interesses, waarmee ze al in zes weken sneller en beter leren lezen en schrijven.
  • Writing for TiNY (Ierland) personaliseert op een innovatieve en kwalitatieve manier kinderboeken zodat moeilijke en bijzondere onderwerpen in aangepaste boeken aan kinderen kan worden gepresenteerd.
  • Zola Books (Verenigde Staten) heeft een geavanceerde set aan technische oplossingen ontwikkeld, die de mogelijkheid biedt om elk boek in elk formaat te verkopen vanuit een eigen website.