Wetsvoorstel Kansspelen op afstand ter beoordeling naar EC

Recentelijk heeft het ministerie van Financiën het wetsvoorstel Kansspelen op afstand genotificeerd bij de EU. Dit gebeurt om de Europese Commissie (EC) in staat te stellen technische regels te beoordelen op mogelijke inbreuken op de EU-vrij verkeersbepalingen. Door deze notificatie is de tekst van het wetsvoorstel, zoals die is voorgelegd aan de Raad van State, openbaar geworden. Zo meldt brancheorganisatie VAN (speelautomaten) op haar website.

De notificatie was ook het startsein voor een zogenaamde stand still-periode, die zowel de EC als andere lidstaten en stakeholders de tijd geeft om te reageren op het concept wetsvoorstel.

Het NUV zal het wetsvoorstel bestuderen en daarbij met name onderzoeken of de omstreden blokkeerbevoegdheid van de Kansspelautoriteit (KSA) nog altijd deel uitmaakt van het wetsvoorstel. De KSA zou, zonder enige vorm van rechterlijke tussenkomst, websites op zwart mogen zetten die adverteren voor illegale kansspelen. Illegaal is elk kansspel waarvoor geen Nederlandse vergunning is afgegeven of een promotioneel kansspel dat niet voldoet aan de voorwaarden van de gedragscode promotionele kansspelen (bijvoorbeeld een bel-en-win spelletje met deelnamekosten boven de 45 eurocent). En dat terwijl volgens het wetsvoorstel Computercriminaliteit III een rechterlijke machtiging altijd noodzakelijk is voor het blokkeren van een website, omdat dit een ernstige inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting waartoe niet lichtvaardig overgegaan mag worden.

Mocht deze blokkeerbevoegdheid nog altijd in het wetsvoorstel staan, dan zal het NUV gebruikmaken van de stand still-periode om dit punt onder de politieke aandacht te brengen.