Wetsvoorstel acquisitiefraude: spookfacturen worden strafbaar

SP en VVD slaan de handen ineen in de strijd tegen spookfacturen. Op 10 maart 2014 dienden Tweede Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) een initiatiefwetsvoorstel in dat ondernemers beter moet beschermen tegen malafide handelspraktijken van acquisitiefraudeurs. Het NUV is positief over dit initiatief.

De geschatte schade voor het bedrijfsleven als gevolg van acquisitiefraude is 400 miljoen per jaar. Op dit moment is deze vorm van fraude nog niet strafbaar en ondernemers die ermee te maken krijgen worden nauwelijks beschermd. Daar gaat nu dus gelukkig verandering in komen.

Ondernemers kunnen na invoering van de wet rekenen op meer bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken. Ook kunnen zij makkelijker van misleidende overeenkomsten af. Verder wordt acquisitiefraude strafbaar. Zo kan het sturen van een spooknota of het onder valse voorwendselen aansmeren van een duur advertentiecontract op basis van deze wet worden bestraft met een celstraf van maximaal twee jaar.

Uitgevers kunnen op twee manieren met acquisitiefraude te maken krijgen. Een uitgeverij kan ten eerste natuurlijk individueel slachtoffer worden. Maar nog schadelijker is dit type fraude voor het betrouwbare imago en daarmee voor de inkomsten van de hele uitgeefsector, die voor een belangrijk deel afhankelijk is van advertenties. Het NUV is van mening dat vertrouwen in het zakelijke verkeer essentieel is en benadrukt daarom het belang van het bestrijden van acquisitiefraude.