Steeds meer lezers lezen papier én digitaal

Het aantal lezers dat naast papieren boeken ook e-books leest, is in een jaar tijd met 10 procent gegroeid. Vorig jaar las 36 procent papieren en digitale boeken, dit jaar is dat 46 procent. Ruim de helft van de Nederlanders geeft er de voorkeur aan om uitsluitend papieren boeken te lezen. Dit blijkt uit de Boekenbranche meting (nummer 27), een onderzoek naar het kopen, lezen en lenen van boeken, uitgevoerd door GfK in opdracht van Stichting Marktonderzoek Boekenvak en haar partners CPNB, SIOB en Stichting Lezen.

De GAU-leden met een SMB-plusabonnement hebben het volledige onderzoek reeds ontvangen. Voor de andere leden wordt het onderzoek in juni beschikbaar. Hieronder vindt u alvast een greep uit de onderzoeksresultaten.

Fysieke boekwinkel scoort goed in sfeer en vindbaarheid

De fysieke boekwinkel blijft favoriet om te snuffelen (39 procent van de kopers doet dit regelmatig tot vaak), maar ook voor gerichte aankopen (36 procent). De sfeer in de winkel is belangrijk, net als de vindbaarheid van boeken. Voor een ruime meerderheid (64 tot 71 procent) scoort de fysieke boekwinkel hierin goed. Vooral vrouwen en hoger opgeleiden willen graag op ideeën gebracht worden door de sfeer en inrichting van de winkel; mannen vinden het advies van de verkoper belangrijker. In de online boekhandel wordt vooral gericht gezocht naar boeken (dit is voor 62 procent van de online kopers van belang).

Adviezen bibliotheekmedewerker zijn van belang

Ook in de bibliotheek zijn sfeer en vindbaarheid belangrijk (volgens respectievelijk 61 en 76 procent van de leners), en de meerderheid is hierover tevreden. Voor 40 procent van de leners zijn de adviezen van de bibliotheekmedewerker van belang. De helft van de leners vindt het belangrijk dat er aanvullende informatie is over de boeken, en kan die informatie ook vinden. 46 procent van de leners leent weleens boeken voor iemand anders.

Besteding aan boeken neemt af

Boekenkopers geven minder aan boeken uit dan twee jaar geleden. Dat komt omdat ze minder zijn gaan lezen (31 procent) en vanwege het moeten bezuinigen op het eigen uitgavenpatroon (25 procent geeft aan te bezuinigen op boeken). Ook wordt er meer tijd aan andere media besteed (19 procent). 10 procent is meer gaan lenen bij de bibliotheek en eenzelfde percentage koopt meer tweedehands boeken. Overall geeft 34 procent van de boekenkopers minder uit aan boeken dan twee jaar geleden. 17 procent is méér gaan uitgeven.

Andere resultaten

  • Ruim de helft van de Nederlanders koopt minstens één keer per jaar een boek.
  • Eén op de vijf Nederlanders leest ten minste één keer per week voor. Dit gebeurt het vaakst aan eigen kinderen (39 procent) en kleinkinderen (23 procent).
  • Gemiddeld lezen lezers jaarlijks ongeveer 13 boeken uit.
  • 17 procent van de Nederlanders bezoekt minstens één keer per maand de bibliotheek.
  • Boekenleners lenen gemiddeld 19 boeken per jaar.
  • E-books worden vaker gelezen op e-readers (51 procent) dan op tablets (43 procent). Vorig jaar lag deze verhouding bijna andersom (40 vs. 51 procent).