Site the contentmap geeft consument inzicht in legaal aanbod

Onderzoek en praktijk wijzen uit dat mensen best willen betalen voor een goed aanbod. Hoeveel legaal aanbod er al is te krijgen, en waar, kan de consument opzoeken via thecontentmap.nl van de Federatie Auteursrechtbelangen die begin 2014 werd gelanceerd door Minister van Cultuur (OCW) Bussemaker.

E-boeken zijn verkrijgbaar via een groot aantal aanbieders en in alle genres. Daarnaast komen er diensten op die e-boeken tijdelijk online beschikbaar stellen. Een nieuwe manier van aanbieden is het spotify model. Nederlandse en Vlaamse uitgevers werken aan deze streamingdienst voor digitale boeken.

De Nederlandse muziekindustrie rapporteerde voor het eerst in 12 jaar een kleine groei, die het aan Spotify zegt te danken. Spotify zelf publiceerde een studie die kracht bijzet aan haar claim dat het werkt om de consument een betere dienst dan piraterij aan te bieden. Zij voegt daar eerlijk aan toe dat ook hun dienst bescherming nodig heeft tegen illegale concurrentie van sites als The Pirate Bay.Die ondersteuning van legaal online aanbod wordt door BREIN geboden.Ook BREIN constateert dat illegaal aanbod van muziek afneemt en dankt dat aan de combinatie goed legaal aanbod enerzijds en de constante verstoring van illegale concurrentie anderzijds.

In 2013 haalde BREIN 361 sites offline m.b.t. illegaal aanbod van digitale kopieën van boeken, 32 daarvan deden exclusief boeken. Daarnaast werden onder meer rond een half miljoen zoekresultaten naar illegale bestanden met (soms duizenden) boeken aan Google gemeld en verwijderd. Op Marktplaats vonden tegen de 6000 interventies van BREIN plaats waarbij met name aanbod van digitale dragers met boeken, vaak duizenden in een enkel bestand, werden verwijderd.

Thecontentmap.nl helpt de consument om legale content, onder andere van e-boeken, op internet te vinden en daar op een eerlijke manier gebruik van te maken.