Ruim een derde van de Nederlanders bezit tablet

Het aantal tabletgebruikers in Nederland is gestegen tot 4,3 miljoen. In 2012 kwamen er in totaal 2,5 miljoen gebruikers bij. Inmiddels heeft 34 procent van de personen van dertien jaar en ouder een tablet tot zijn beschikking. In december 2011 was dit 14 procent. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek GfK Trends in Digitale Media van Intomarkt GfK.

De meeste tabletgebruikers hebben een iPad van Apple (60 procent), maar het totale aandeel van de iPad loopt terug. Samsung wint terrein en groeit met 9 procent. Het aantal bezitters van de smartphone stijgt ook en is in 2012 met één miljoen toegenomen tot ruim 7 miljoen in december 2012. 13 procent van de Nederlanders heeft een e-reader. Het internetgebruik neemt steeds meer toe; 47 procent van de Nederlandse bevolking heeft zelfs drie of meer apparaten waarmee hij kan internetten.

De mediaconsumptie op de smartphone en de tablet stijgt steeds verder. Het aantal mensen dat via een tablet een dagblad of tijdschrift leest of naar de radio luistert, is minstens verdubbeld. Het aantal dagbladlezers op de tablet steeg het afgelopen jaar van 9 naar 21 procent. Boeken worden het meest op een e-reader gelezen, 11 procent, waarvan 23 procent bijna iedere dag en 20 procent twee tot vier dagen per week. 9 procent leest boeken op een tablet, waarvan 3 procent bijna elke dag en 4 procent twee tot vier dagen per week; 4 procent leest op een smartphone, waarvan 1 procent bijna elke dag en 1 procent twee tot vier dagen per week en 9 procent op een pc/laptop met dezelfde leesfrequentie als een smartphone.

Gemiddeld staan er op een e-reader 112 boeken, waarvan er ongeveer achttien betaald zijn. Op de tablet staan gemiddeld dertig boeken, waarvan ongeveer vier betaalde titels. De meeste e-books worden bij bol.com besteld (78%), gevolgd door ebook.nl (20%) en Apple (14%).

Bron: Intomart GfK – december 2012. Het volledige rapport is te bestellen bij GfK voor € 995.