Renew The Book: de startups zijn begonnen

Internationale teams werken nieuwe manieren uit om boeken te ontdekken en te beleven.

De Groep Algemene Uitgevers (GAU) heeft samen met Rockstart vijf startups geselecteerd die deelnemen aan Renew The Book. Het programma, het eerste in zijn soort in Nederland, is gericht op het identificeren en bevorderen van vernieuwende technologieën en ideeën voor uitgeverijen.

Van de 56 aanmeldingen uit 15 landen zijn er nu vijf die bij Rockstart onder begeleiding hun ideeën uitwerken die variëren van nieuwe financieringsmogelijkheden tot het verbeteren van de leeservaring.

Rockstart, gevestigd in Amsterdam, leidt de intensieve, vier weken durende competitie. Rockstart brengt experts, mentors en investeerders samen om de ondernemers te begeleiden met workshops en persoonlijke begeleiding. Het programma bereikt zijn hoogtepunt op de Leadership Summit op 9 december 2015. De winnaar krijgt van de GAU 15.000 euro.

De vijf deelnemende startups zijn:

Bookabook (Italië) – Bookabook is een bijzondere vorm van crowdfunding voor boeken. Bookabook noemt het crowdpublishing; voordat een boek ter crowdfunding wordt aangeboden wordt eerst gekeken of het goed genoeg is. In Italië hebben ze al 20 boeken op deze manier uitgebracht.

Bookarang (Nederland) – Bookarang gebruikt de allerlaatste inzichten in Artificial Intelligence om de inhoud van boeken te analyseren op basis van 100 parameters. Op deze manier helpen ze lezers nieuwe boeken te ontdekken waar ze echt van houden. “Wij kennen boeken” zegt Bookarang. De software haalt er zelfs uit hoe de schrijfstijl is en Bookarang is ook bezig om het type humor door software te laten vaststellen.

Crumbled (Nederland) – Crumbled is een ‘Pinterest-achtige’ website met de inhoud van fysieke kookboeken. Crumbled maakt het gemakkelijk om recepten in deze boeken te vinden. Je kunt de recepten op volgorde zetten in eigen ‘collecties’. Crumbled koppelt niet alleen al je kookboeken aan elkaar, de app geeft je er ook handige (zoek)opties bij zoals: wat kan ik maken met de spullen die ik nog in mijn koelkast heb liggen?

nugget (Roemenië) Zoals ze zelf zeggen: deze app is speciaal voor mensen met het geheugen van een goudvis. nugget werkt als een steuntje voor je geheugen. Op ieder moment kan de gebruiker quotes opvragen uit een boek waardoor je weer weet waar het over ging. Door middel van swipen kun je quotes waarderen.

Readgeek (Duitsland) – Readgeek is een website en sociaal netwerk voor geautomatiseerde/berekende voorspellingen van hoe leuk lezers een boek vinden. De voorspelling is gebaseerd op zowel gebruikersinformatie als de inhoud van het boek. Gebruikers van Readgeek geven boeken die ze gelezen hebben cijfers en op basis daarvan krijgt de gebruiker tips. Inmiddels kent Readgeek al 17.000 gebruikers.

Voor meer informatie over Renew The Book brengt u een bezoek aan de website. Uiteraard kunt u ook alles volgen op Twitter, Facebook en foto’s bekijken.