Onderzoek naar startups in het boekenvak van start

Wereldwijd zijn vele startups actief bezig in het boekenvak. Of het nu gaat om kleine bedrijven die slimme diensten ontwikkelen voor contentcreatie, die nieuwe publicatievormen aanbieden of die tooling ontwikkelen voor boekhandelaren met een fysieke of digitale winkel. Het hebben van een overzicht van relevante startups vergroot het innovatievermogen van bestaande spelers in de markt. Het biedt hun inspiratie, maar ook de mogelijkheid voor samenwerking, acquisitie of participatie.

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en KVB Boekwerk – het kennis en innovatieplatform voor de boekensector – hebben deze week het startsein gegeven om in kaart te brengen welke startups wereldwijd actief zijn in het boekenvak. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Node1. De eerste resultaten worden in maart verwacht.

Node1 helpt organisaties succesvol te innoveren door het samenbrengen van mensen met een creatieve, technische en startup-achtergrond. Het team bestaat uit tien man, die elk vanuit hun eigen expertise actief zijn in de startup scene als mentor, data-analist, ontwerper of investeerder. Samir Saberi en Sieuwert van Otterloo van Node1 zijn hiernaast medeoprichters van startupjuncture.com het blog dat de funding van Nederlandse startups bijhoudt.