Onderhandeling belastingherziening gestaakt, btw-verhoging van de baan

Afbeelding

Gisteravond is het overleg tussen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP over de plannen voor belastingherziening van staatssecretaris Wiebes (Financiën) mislukt. Dat betekent dat de verhoging van de btw van 6 naar 21 procent van tafel is en dat is goed nieuws voor de uitgeefsector.

Opvattingen te ver uiteen

De opvattingen van partijen aan de onderhandelingstafel lagen ‘te ver uiteen’. Vooral D66 zag bij het kabinet ‘onvoldoende ambitie om verder te praten’ en stapte uit het overleg. Eerder haakten CDA en PVV al af. Om de fiscale plannen door de Eerste Kamer te krijgen heeft het kabinet de steun nodig van de oppositiepartijen. Nu deze steun uitblijft, lijkt van de voorgenomen belastinghervorming niets terecht te komen.

NUV tegen btw-verhoging

Het NUV sprak zich direct al fel uit tegen het plan van Wiebes om de btw te verhogen en is verheugd dat dit nu van tafel is. Na bekendmaking van de plannen legde het NUV onder meer contact met de fracties in de Tweede Kamer om de desastreuze gevolgen van een btw-verhoging voor de uitgeefsector kenbaar te maken. Daarnaast werd met andere belanghebbende sectoren de collectieve campagne Zeg NEE tegen meer BTW gestart.

Ook coalitiepartijen tegen btw-verhoging

Opvallend is dat VVD-fractievoorzitter Zijlstra vanochtend tegenover de NOS erkende dat de VVD ook nooit enthousiast is geweest over een btw-verhoging, maar wel bereid was om erover te praten. ‘Nu de oppositie is afgehaakt, is dit van tafel’, aldus Zijlstra. Ook PvdA-leider Samsom nam vanochtend afstand van de verhoging van de btw van 6 naar 21 procent.

Wel lastenverlichting

Lastenverlichting komt er volgens het kabinet wel. De coalitie kan zich bij monde van Zijlstra ‘niet voorstellen dat de oppositie dat durft weg te stemmen’ en wuift mogelijke bezwaren op grond van Europese begrotingsregels weg.