Met 15 minuten lezen per dag gaat de wereld voor je open!

Van 27 tot en met 31 januari 2015 wordt in de Jaarbeurs de Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2015 gehouden. Als beursbezoeker sla je de Kinderboekenstraat in hal 10 natuurlijk niet over. Het is niet alleen informatief, maar vooral ook leuk. Er zijn workshops en auteurs die komen signeren. Uitgevers, Stichting Lezen en CPNB promoten het lezen: van voorlezen tot zelf leren lezen. Met 15 minuten lezen per dag gaat de wereld voor je open: meer plezier in lezen, beter kunnen lezen en betere CITO-scores.

Kinderboekenstraat

Hieronder een overzicht van de aanwezige uitgevers in de collectieve straat.

Clavis (10.B057)

“Bezoek de wondere boekenwereld van Clavis Uitgeverij, bekend van schrijvers als Pauline Oud, Guido van Genechten en David Walliams en de series als Willewete, Beroepen en Voetbalgoden. In onze stand ontdek je onze boeken, onze auteurs (signeren elke dag in de stand) én onze nieuwe voorleestijdschriften Pippo en Pompoen. Daarnaast is Juf Sanne van de Kleuteruniversiteit aanwezig. Samen laten we zien hoe je kinderboeken gemakkelijk kunt integreren in je lesprogramma (gratis lesbrieven en promotiemateriaal mee).  (O, en trouwens: we hebben unieke NOT-acties en NOT-prijzen, dus alleen daarvoor zou je eigenlijk al een kijkje moeten komen nemen …) Tot op de NOT beurs!”

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, CPNB (10.B021)

De CPNB is de organisator van onder andere de Kinderboekenweek, Nationale Voorleesdagen en de Nederlandse Kinderjury. Maar ook van leesbevorderingscampagnes voor middelbare scholieren en volwassenen zoals de Boekenweek en Nederland Leest. De activiteiten rond deze campagnes vinden plaats in de boekhandels, bibliotheken en op scholen in het PO en MO. Ter ondersteuning en inspiratie is bij alle campagnes lesmateriaal beschikbaar.

Christofoor (10.B048)

Christofoor heeft van oudsher een naam op het gebied van verhalen, sprookjes, sagen en legenden. Nog steeds vormen verhalen – al dan niet kleurrijk geïllustreerd – een groot deel van het fonds, evenals kinder- en prentenboeken. Andere pijlers van Christofoor zijn boeken omtrent opvoeding en onderwijs, hobby, creativiteit en buitenboeken en tot slot organisatieadvies.

De Fontein Jeugd (10.B040)

De Fontein Jeugd is primair een commerciële uitgeverij. Zij geeft boeken uit voor kinderen en jongeren van alle leeftijden: non-fictie en fictie, zowel populair als literair, avontuurlijk en baldadig, maar ook beschouwend en maatschappelijk geëngageerd. Het is een vernieuwende en soms rebellerende uitgeverij, verre van braaf dus.
De Fontein Jeugd is marktleider en geeft onder meer de successeries Het leven van een Loser (Jeff Kinney) en Dagboek van een muts (Rachel Renée Russell) uit. Daarnaast is zij vooral bekend door de boeken van Mel Wallis de Vries, Jozua Douglas, Niki Smit, Loes Riphagen, Marion van de Coolwijk, Marcel van Driel, Koos Meinderts en Roald Dahl.

Gottmer (10.B041)

Met het Voorleesboek van het Jaar, Boer Boris gaat naar zee en de Gouden penseel en Griffel winnaar Het Raadsel van alles wat leeft staan de kinderboeken van Gottmer volop in de belangstelling. Speciaal voor de NOT heeft Gottmer Kinderboeken extra materiaal ontwikkeld wat scholen kunnen inzetten om kinderen te enthousiasmeren voor het lezen. Verder biedt bij Gottmer Kinderboeken de echte toppers uit kinderboekenland, zowel Dikkie Dik, Rupsje Nooitgenoeg, Mama kwijt, de serie de Grijze Jager en de non-fictiereeks De Insiders.

Uitgeverij Holland (10.B029)

Uitgeverij Holland publiceert kinder-  en jeugdboeken voor alle leeftijden en in alle genres. Van prentenboeken tot Young Adult fictie. Voor jonge kinderen is de populaire serie karton-zoek-boeken, met onder andere Waar is de gele grijper, Waar is de kleine eenhoorn, Waar is de blauwe auto, maar ook klassiekers zoals De eerste honderd woorden en De eerste duizend woorden en Het grote waaromboek ontbreken niet op de stand. Wilt u schrijvers op schoolbezoek? Laat u informeren, een optreden van bijvoorbeeld Thijs Goverde of Simone Arts is een gegarandeerd succes. Voor bezoekers zijn er gratis posters en allerlei aantrekkelijke acties om de schoolbibliotheek aan te vullen.

Kluitman (10.B058)

Op de NOT 2015 zal Kluitman de nieuwe serie ‘Leren lezen met Kluitman’ presenteren. In deze gloednieuwe serie voor beginnende lezers zijn reeds drie titels verschenen, en in februari 2015 verschijnen er vier nieuwe titels (op de NOT al te zien). In de loop van 2015 wordt de serie uitgebreid met boeken op alle AVI-niveaus, van Start tot en met E5. Het unieke aan deze boeken zijn de leeslinten met bijpassende hangertjes, en de originele thema’s en illustraties waardoor elk verhaal echt tot leven komt.
Daarnaast presenteert Kluitman haar diverse aanbod boeken in het Lettertype Dyslexie. Momenteel zijn er al meer dan veertig titels in dit lettertype verkrijgbaar, op alle leesniveaus: van AVI-M3 tot Young Adult. Het Lettertype Dyslexie is ontwikkeld om mensen met dyslexie met minder moeite te laten lezen. De letters zijn zodanig ontworpen dat ze sneller worden herkend en verwisseling, draaien en spiegelen worden tegengegaan. Het Lettertype Dyslexie is ontworpen door Christian Boer. Hij is grafisch ontwerper en heeft zelf dyslexie.
Daarnaast vindt u bij Kluitman de serie boeken van integratief kindertherapeute Irene Heim, die gaan over herkenbare thema’s als agressie, ADHD, overgewicht, faalangst en verveling. In deze boeken wordt op een speelse manier een probleem besproken aan de hand van drie korte verhalen en vragen en opdrachten. Irene Heim is vaste columniste van Rekels.
Ook zijn er meerdere boeken voor het basisonderwijs waarbij Kluitman gratis lesbrieven heeft ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld: ‘Lieve Stine, weet jij het?’ van filosofe Stine Jensen, ‘Marokko, here we come!’ van Sanne de Bakker of ‘Het Feestvarkentje’ van Harmen van Straaten.

Lemniscaat (10.B010 en 10.A001)

Lemniscaat is een uitgeverij van kwalitatief hoogstaande prentenboeken, jeugdboeken, Young Adult-boeken en literaire en non-fictieboeken voor volwassenen. Dit jaar staat de uitgeverij met maar liefst twee stands op de NOT: in B010 vindt u de mooiste Lemniscaatboeken en -projecten voor het onderwijs. Zo wordt onder meer het nieuwe lespakket rondom het populaire prentenboek Nederland van Charlotte Dematons gepresenteerd en natuurlijk is de Lemniscaatkalender 2015 er te koop. In stand A001 kunt u lichtbeschadigde prenten- en jeugdboeken met korting aanschaffen.

Leopold, Ploegsma en Querido (10.B011)

Uitgeverij Leopold, Manteau, Ploegsma en Querido staan vooral bekend om de klassiekers van Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren. Maar ook de prachtige boeken over Kikker, Woezel & Pip, Spekkie en Sproet, Dolfje Weerwolfje en Mees Kees zijn hier te vinden. De uitgeverijen samen vormen het kinderboekengedeelte van WPG Media. Ze hebben een kleurrijke hoekstand waarin al deze (en nog veel meer) boeken te vinden zijn, speciaal geselecteerd voor leerlingen van groep 1 tot en met groep 8.

Mercis (10.B018)

In 2015 vieren wij het 60-jarig jubileum van nijntje. Bezoek de stand voor feestelijke uitgaven en acties. En staat taalontwikkeling van kleine kinderen hoog op jullie agenda? Bekijk dan onze nieuwe ‘nijntje oefent’  boeken en oefenkaarten. Of blader door titels met populaire kinderthema’s als dieren, tellen, lezen, muziek en kunst.

Stichting Lezen (10.B052)

Is uw school een echte leesschool? Of uw kinderopvang een echte leeskinderopvang? Kom naar de stand van Stichting Lezen, om te zien welke voorwaarden daarvoor van belang zijn. De thema’s : de leesomgeving, vrij lezen, voorlezen, praten over boeken, het betrekken van ouders en de betekenis van het uitwisselen van advies over boeken worden gepresenteerd en toegelicht in een (gratis) brochurereeks. Verder is er een Moods & Bookslounge waar u even kunt bijkomen en de nieuwste kinder- en jeugdboeken kunt bekijken. Iedereen die zijn toegangsbadge laat scannen ontvangt een prachtig geïllustreerde poster voor in de klas.
Op donderdag 29 januari verzorgt Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens op verzoek van Stichting Lezen een workshop in Theater Oranje van 11.30 uur – 12.15 uur.

Unieboek|Het Spectrum (10.B028)

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum is één van de grootste boekenuitgeverijen in het Nederlandse taalgebied. Bij de twee kinderboekenimprints Van Holkema & Warendorf en Van Goor verschijnen veel boeken voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Geliefde titels van bekende schrijvers als Arend van Dam, Tosca Menten, Janneke Schotveld, Jacques Vriens, Vivian den Hollander, Marianne Busser en Ron Schröder.
Op de Leukste Kinderboekenstand van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum zullen tijdens de NOT verschillende auteurs aanwezig zijn om te signeren. Daarnaast zal illustrator David Melling signeren op prachtige canvasdoeken van o.a. Dorus. Zowel de canvasdoeken als onze boeken zijn te koop op de NOT. Ook nemen we titels mee van onze zusteruitgeverij Terra Lannoo, uitgever van o.a. Vos en Haas. Ons (veelal gratis) promotiemateriaal is de ideale manier om klaslokalen op te fleuren. Mis het niet! Neem alvast een voorproefje op Facebook.com/deleukstekinderboeken.

De Vier Windstreken (10.B047)

Kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken geeft de mooiste boeken uit alle windstreken uit. De bekendste zijn die over Kleine IJsbeer en De mooiste vis van de zee. Voor alle fans zijn er nu vijf verhalen over de populaire Regenboog gebundeld in één boek.
Naast prentenboeken maakt De Vier Windstreken ook spannende, fantasievolle jeugdboeken en eerste leesboeken met veel illustraties in kleur, die ook geschikt zijn voor kinderen met dyslexie. In deze ‘Hoera, ik kan lezen!’-serie is nu ook een boek voor bovenbouwleerlingen op een laag AVI-niveau verkrijgbaar!

De Wakkere Muis (10.B022)

De boeken van Geronimo Stilton hebben de afgelopen 10 jaar veel bijgedragen een de leesbevordering en vooral het leesplezier van kinderen! Op de stand van De Wakkere Muis is allerlei lesmateriaal (gratis) te krijgen. Bovendien staan er een aantal aantrekkelijke NOT aanbiedingen voor u klaar en hebben we een nieuw ‘makkelijk lezen’ boek: Het raadsel van Londen. Reden genoeg dus om naar onze stand te komen, op woensdag- en zaterdagmiddag is Geronimo er ook!

Zwijsen (10.B033)

PomPom

Zwijsen is dé leesspecialist. Ook voor vrij lezen. Maar liefst 85% van de kinderen leert op school lezen met Zwijsen. Lezen is de basis voor leren: van rekenen tot schrijven, van geschiedenis tot aardrijkskunde. Voor ieder kind hebben we een boek, bijvoorbeeld voor kleuters, beginnende lezers, dyslectische lezers en snelle lezers. De kinderboeken sluiten aan bij wat kinderen op school leren.
Natuurlijk verkopen we tijdens de NOT ook onze leuke Rompompom en Maan roos vis spellen. Naast mooie beursaanbiedingen krijg je bij aankoop van een spel Pompom cadeau! (op=op)