Literair-culturele segment van de boekenmarkt is broos

Hoe zat het met het aantal auteursoptredens in en rondom de Boekenweek ten opzichte van voorgaande jaren? Hoe gaat het met het de ontwikkeling van het literair-cultureel segment? Om daar antwoord op te kunnen geven heeft KVB Boekwerk cijfers opgevraagd bij marktonderzoeksbureau GfK die drie genres naast elkaar heeft gelegd.

Het herstel van het literair-culturele segment van de boekenmarkt is broos. Met name de boeken die onder de noemer ‘literair-culturele fictie’ gerangschikt kunnen worden, blijven duidelijk achter bij het herstel van de totale markt. Dat blijkt uit de cijfers die KVB Boekwerk heeft opgevraagd bij marktonderzoeksbureau GfK. Om de ontwikkelingen van het literair-cultureel segment in beeld te brengen, werkt KVB Boekwerk met een selectie NUR-codes. Binnen het segment worden drie genres naast elkaar gelegd: literair-culturele kinderboeken, literair-culturele fictie en literair-culturele non-

Inventarisatie onderzoek in de boekenmarkt
In Nederland worden jaarlijks tientallen onderzoeken en metingen gedaan in de boekenmarkt. Alleen weet niemand precies hoeveel dat er zijn, laat staan dat een overzicht is. KVB Boekwerk heeft een poging gedaan om het onderzoek in kaart brengen. Lees de rest van het artikel hier.