Inside Renew the Book 2017: de strenge selectie

Het innovatieprogramma Renew the Book heeft dit jaar voor de tweede maal startups geselecteerd die meedoen aan het 40-dagen programma. De finalisten zijn eerder bekendgemaakt. Program director Jan Paul Grollé legt uit hoe deze strenge selectie tot stand is gekomen. 

renewthebook
Renew the Book heeft bij startups aan bekendheid gewonnen in het buitenland. Daardoor kreeg de organisatie dit jaar maar liefst aanmeldingen uit 25 landen. Program director Jan Paul Grollé is daar blij mee: “Goede inzendingen zijn natuurlijk heel belangrijk. Nieuw in de aanpak van dit jaar is dat we een innovatiegrid hebben opgesteld met Nederlandse uitgevers en negen gebieden hebben geduid waarbinnen gezocht wordt naar vernieuwingen. Dit hielp ons om proactief te zoeken naar enkele honderden relevante startups over de hele wereld en te kijken of zij deelname aan ons programma overwogen. Dat zijn startups binnen en buiten het internationale netwerk van Rockstart”, legt Jan Paul Grollé uit.
Aan de hand van diverse criteria werden de inzendingen beoordeeld. Criteria zijn onder andere het stadium van de startup, de volledigheid van het team, de kracht van de businesspropositie en een inschatting van het potentieel voor innovatie in de boekensector. “Focus van dit jaar lag op de gevorderde startup. Het 40-dagen programma is gericht op het doen van gezamenlijke tests en experimenten met uitgevers en andere spelers in het boekenvak. Dan moet een startup al een duidelijke propositie hebben. Meestal hebben zij hun product al redelijk uitgewerkt en in sommige gevallen zelfs indrukwekkende gebruikersaantallen, maar in alle gevallen moet er nog verder aan hun verdienmodel gesleuteld worden.”
De organisatie geeft aan dat een afwijzing meestal weinig te maken heeft met de waardering van de ontwikkeling van het bedrijf of inschatting van de toekomstige waarde. “Startups leggen hun ziel en zaligheid erin. Nogal wat oprichters ervaren een afwijzing als een oordeel over hun plannen of voortgang. Maar wij hebben daar geen finaal oordeel over. Belangrijker voor ons waren hun ideeën om met inbreng van de Nederlandse boeksector nieuwe stappen te testen. Dat maakt de tweede editie van Renew the Book enorm spannend. Als dat lukt, zijn we dichterbij open innovatie tussen startups en uitgevers. En we zijn natuurlijk benieuwd naar wat we daarmee zullen leren”, aldus Grollé. StoryTourist, Writing for TiNY, WriteReader en Zola Books zijn door de selectie gekomen. Novellic zal vanwege logistieke redenen het programma niet meer volgen.