HvJ beantwoordt vragen over toelaatbaarheid dedicated zoekmachines

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft antwoord gegeven op vragen die zijn gesteld over de toelaatbaarheid van de ‘dedicated zoekmachine’ Gaspedaal.nl. Via Gaspedaal.nl is het mogelijk om verschillende databanken met aanbod van tweedehands auto’s te doorzoeken.

De zaak is interessant omdat Gaspedaal.nl geen eigen ‘spider’ heeft die alle gegevens van de aanbodsites doorzoekt. Zoekopdrachten op Gaspedaal.nl worden namelijk ‘onder de motorkap’ doorgespeeld aan aanbodsites. Vervolgens voegt Gaspedaal.nl de zoekresultaten van aanbodsites  samen. In zijn uitspraak oordeelt het Hof van Justitie dat deze techniek kan worden aangemerkt als ‘hergebruik’ wanneer:

  • aan de eindgebruiker een zoekformulier ter beschikking wordt gesteld dat in wezen dezelfde functionaliteiten biedt als de bronwebsite;
  • de zoekopdrachten van de eindgebruikers ‘realtime’ worden vertaald  naar de zoekmachine van de bronwebsite, zodat alle gegevens van deze databank worden doorzocht;
  • de zoekmachine de eindgebruiker de gevonden resultaten toont in de opmaak van haar website in een volgorde die is gebaseerd op de bronwebsite.

Voor ‘hergebruik’ is in principe toestemming nodig van rechthebbenden. Het Hof kiest hiermee voor een ruime en functionele interpretatie van herbruik van databanken, waarbij het niet relevant is dat de databank niet wordt gekopieerd.

Het Hof benadrukt overigens dat Gaspedaal.nl ‘wezenlijk verschilt van een algemene, op een algoritme gebaseerde zoekmachine, zoals Google of Yahoo’.