Google moet gegevens e-bookpiraat aan Stichting BREIN geven

Stichting BREIN vordert in een kort geding de bedrijfsgegevens van aanbieder van illegale e-books bij Google.

Het gaat om Flâmanca Hollanda, een anonieme aanbieder van e-boeken die illegaal op Google Play stonden met een aanbod van ruim honderd titels met een verkoopprijs van rond de 2 euro. Bij geen enkel boek werd de juiste auteur vermeld of de juiste uitgeverij, als uitgeverij werd dragonletebooks vermeld. Ook waren er geen ISNB’s aan de boeken gekoppeld.

In mei van dit jaar diende Stichting BREIN, daartoe verzocht door de GAU, een klacht in bij Google. Google verwijderde na de klacht de aanbieder en daarmee de e-books.

Nu vordert BREIN de bedrijfsgegevens van de anonieme aanbieder in een kort geding. ‘Er is sprake van inbreuk door een anonieme aanbieder die feitelijk een commerciële “partner” van Google in Google Play was. Zo noemt Google het zelf in haar gebruiksvoorwaarden. Er bestaat geen recht om anoniem illegale spullen te verkopen, ook niet op Google Play terwijl Google daar geld aan verdient. Er is een duidelijke parallel met de verplichting tot het noemen van de voorman in geval van distributie van illegale kopieën.’

Derden konden via Google Play e-books aanbieden, maar sinds de klachten is dat niet meer mogelijk, meldt BREIN. In Nederland kan tijdelijk geen nieuw account als aanbieder meer worden gemaakt.
De eigenaar van het betreffende Google Play-account heeft twee weken om verzet aan te tekenen tegen de afgifte van de persoonsgegevens. Die moet dan wel bewijzen dat hij of zij met de verkoop van e-books geen auteursrechten heeft geschonden.
Google moet de gegevens binnen drie weken aan Stichting BREIN overhandigen.