GfK breidt Bookcontrol uit met e-boeken

Donderdag, 19 september 2013, gaven consultants Mirjam Hemker en Cary Richards (opvolger van Mirjam Hemker) van GfK op de GAU marketingbijeenkomst ‘Effectiviteit van marketing en sturen op cijfers’ een overzicht van de stand van zaken in het boekenvak. Ook gaven zij een uitleg over Bookcontrol en kondigden aan dat ook de markt van e-boeken binnen een paar weken in Bookcontrol geanalyseerd kunnen worden. De uitgevers waren positief verrast en vroegen alvast een testlink. Naast GfK hield Hermann Buss van GEA een presentatie over Van Boeken Uitgeven naar Portfolio Ontwikkeling.

Nederland is inmiddels vier kwartalen achtereen in recessie en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn zal veranderen. Het consumentenvertrouwen is nog immer laag en Nederlanders sparen daarom liever hun geld of lossen hun hypotheek af in plaats van boeken, muziek, games en dvd’s te kopen.

Dat zie je terug in de cijfers. Tot en met augustus van dit jaar daalde de omzet van papieren boeken vergeleken met dezelfde periode in 2012 met 4,7% (YTD 321,8 miljoen euro). De fysieke muziek-, dvd- en gamesmarkt daalden YTD met dubbele cijfers. Voor de boeken lijkt de daling mee te vallen, maar schijn bedriegt: de afzet daalt met 9,3% over deze periode vergeleken met 2012. Er zijn dus bijna tien procent minder boeken over de toonbank gegaan! De hogere gemiddelde verkoopprijzen van boeken zorgen ervoor dat de omzet minder daalde dan de afzet.

De boekenmarkt in Nederland doet het in vergelijking met omringende landen niet goed. Spanje presteert slechter, maar Zwitserland (+3,3%), Duitsland (+1,5%), Vlaanderen (+1,2%), Oostenrijk (+0,8%) doen het beter. Dit komt deels doordat in Nederland de participatie in digitaal lezen hoger is en men lang niet altijd betaalt voor de e-boeken.

Gesplitst naar genres ziet de verkoopdaling er zo uit: fictie (43% v.d. markt) laat een min zien van 4,7%, non-fictie vrije tijd (20% v.d. markt) een daling van 10,2% en non-fictie informatie (23% v.d. markt) daalt met 2,3%. Alleen de kinderboeken plussen.

Anders dan vaak gedacht maakt de top-20 van best verkochte boeken een veel kleiner deel van de markt uit. Ten opzichte van het hele vak doet de top-20 5,2% van de afzet en 7,8% van de waarde. De top-20 titels verkochten in aantallen tot nu toe 14% minder dan vorig jaar, maar in omzet leverden ze 5,5% meer op. Reden: een hogere gemiddelde verkoopprijs van de bestsellers.

Tablets, e-readers en e-boeken

De e-readermarkt groeit in 2013 met 36%. Tot nu toe zijn er in Nederland in alle jaren bij elkaar 925 duizend e-readers verkocht. GfK verwacht dat er in heel 2013 250 duizend e-readers verkocht zullen worden. Daarmee zouden er eind 2013 meer dan een miljoen e-readers in omloop zijn.

Als het gaat om tablets dan zijn er YTD juli 2013 4,1 mln exemplaren in omloop in Nederland. De verwachting van GfK is dat er in heel 2013 1,8 mln stuks bijkomen. Zijn gebruikers van e-readers echt dedicated lezers, bij de tablet neemt het aantal mensen dat hierop boeken leest juist af. In 2012 gaf 40% aan op de tablet te lezen, in 2013 is dat percentage gedaald tot 23%. 91% gebruikt de tablet om te surfen en voor social media, 30% kijkt er tv op, 30% gebruikt ‘m voor films en 21% doet er spelletjes op.

Het aandeel van e-boeken in de totale afzetmarkt is YTD juli 2013 gegroeid tot 4,5%. Dat was tot dezelfde periode 2012 2,9%. YTD juli 2013 waren er 988.000 stuks e-boeken verkocht. 83% daarvan betrof fictie, 12% non-fictie, 5% kinderboeken. Bij fictie is inmiddels 9,7% van de afzet een e-boek. Ofwel: bij fictie is inmiddels 1 op de 10 verkochte boeken een e-boek.

Een treurig cijfer: gemiddeld is voor 12% van de boeken op een e-reader/tablet betaald. Omgerekend naar alle verkochte e-boeken en e-readers/tablets staat er op elke e-reader/tablet 1,6 legale gekocht e-boek.

Er is ook goed nieuws: de e-reader wordt niet verdrongen door de tablet, is de verwachting van GfK. Gebruikers van e-readers zijn frequente lezers. Omgekeerd gaat het ook op: voor frequente lezers is de e-reader het meest gebruikte platform. Daar zit dus een kans voor boekhandels en uitgevers.

Verwachtingen

In de periode 2010-2014 zal de markt van de papieren A-boeken dalen met 170 mln euro, dat is een kwart van de markt. Tot eind 2013 zal de A-boekenmarkt met 107 mln euro gedaald zijn. De omzet in de muziek zal in 2014 stabiliseren door streaming. In de muziek is in 7 jaar tijd tweederde van de markt verdampt.

Conclusie van GfK is dat de branche nog niet de potentie van de digitale markt benut. Advies van GfK: leer van de muziekindustrie, daar waren alternatieve aanbodmodellen pas laat beschikbaar.

Mirjam en Gary gaven daarna een uitleg over Bookcontrol en kondigden aan dat over een paar weken ook de e-boeken onderdeel van Bookcontrol uit gaan maken.

Van Boeken Uitgeven naar Portfolio Ontwikkeling

Na Mirjam Hemker en Gary Richards hield ir. Hermann Buss van GEA een presentatie over Van Boeken Uitgeven naar Portfolio Ontwikkeling.