Eurocommissaris Ansip wil laag btw-tarief voor digitale media

De Eurocommissaris voor de Digital Single Market, Andrus Ansip, wil de toepassing van het verlaagde btw-tarief op digitale media, zoals digitale nieuwsproducten en e-books, mogelijk maken. Dat zei de Eurocommissaris afgelopen maandag, 18 mei, in het Europees Parlement tijdens een plenaire vergadering over de Europese btw-regels.

Ansip herhaalde recente uitspraken van Jean-Claude Juncker, die zei dat er in de eerste helft van 2016 een voorstel komt om de Europese btw-richtlijn aan te passen. Het doel van de Commissie is om technologieneutrale btw-heffing mogelijk te maken waarbij digitale media, net als gedrukte media, worden belast tegen het lage btw-tarief.

De Europese Commissie is van plan tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap een voorstel in te dienen om de btw-richtlijn te wijzigen. Omdat het een wijziging van het Europese belastingstelsel betreft, zullen de lidstaten unaniem akkoord moeten gaan met het voorstel. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) noemde het hoge btw-tarief op digitale media eerder al ‘totaal achterhaald, om niet te zeggen idioot’.