EC publiceert handleiding nieuwe btw-regelgeving elektronische diensten

Met ingang van 1 januari 2015 wijzigt de btw-regelgeving voor elektronische diensten (B2C), waaronder ook digitale uitgeefproducten worden gerekend. Vanaf dat moment is bij grensoverschrijdende transacties het land van de consument (bijvoorbeeld de abonnee) maatgevend voor de hoogte van het btw-tarief, waar dit nu nog het land van de leverancier (lees: de uitgeverij) is. Voor uitgevers een relevante wetswijziging omdat steeds meer online uitgeefproducten over de grens worden geconsumeerd.

Op 3 april 2014 publiceerde de Europese Commissie een handleiding die bedrijven moet ondersteunen bij het op de juiste wijze toepassen van deze nieuwe fiscale regelgeving. Bij de presentatie stelde de Europese Commissie echter duidelijk dat de communicatie een nationale aangelegenheid is.

Het NUV heeft daarop contact gezocht met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst om te informeren naar de wijze waarop bedrijven in Nederland over deze wetswijziging worden geïnformeerd en tijdig worden voorbereid. Hierop is nog geen reactie ontvangen, nadere informatie volgt.