De resultaten van BREIN in 2014 en vooruitzicht 2015

Stichting BREIN heet een online verslag gepubliceerd met een terugblik op de activiteiten en resultaten in 2014 en een vooruitblik op 2015.

In 2014 werden 362 websites offline gehaald. In de meeste gevallen bestond de content uit scripto, audio én video, maar er waren ook sites die zich specialiseerden. In 35 procent van de gevallen was scripto (mede) betrokken.

Nederland wordt steeds vaker gemeden door illegale websites; in het buitenland worden ze minder snel offline gehaald. Daarom wordt het blokkeren van toegang door Nederlandse access providers steeds belangrijker. In Nederland is wel vaak sprake van ‘cyberlockers’: diensten die zich richten op massadistributie van boeken, games, muziek, film en series. Cyberlockers, bittorentsites en commerciële usenetdiensten zijn de drie belangrijkste bronnen voor illegale content.

Bij Google hebben meldingen van BREIN geleid tot verwijdering van meer dan 4,4 miljoen zoekresultaten die naar illegale bestanden leidden (62 procent audio, 24 procent video en 14 procent scripto). Verder werden bij cyberlockers meer dan 21.000 bestanden ontoegankelijk gemaakt.

Op vraag-en-aanbod sites werden 5.132 interventies uitgevoerd waarbij veel advertenties voor illegale dragers werden verwijderd. Dit betreft hoofdzakelijk video en scripto. Verder heeft BREIN verschillende onderzoeken gedaan: 356 onderzoeken naar online aanbod van bestanden, 32 naar online handel in dragers en 29 naar offline handel in dragers. Er werden 39 onthoudingsverklaringen met dwangsom verkregen van inbreukmakende sitehouders en handelaren. In 5 zaken haalde BREIN een rechterlijke ex-parte beschikking, respectievelijk tegen de beheerder van een Facebook-pagina, een sitehouder, een grootschalige uploader, een aanbieder op Marktplaats en een copyshop. Met deze personen werd vervolgens een schikking getroffen.

Lees het volledige verslag van BREIN