BREIN boekt weer succes met offline halen van 3 sites met links naar ebooks

BREIN heeft in de week van 4 juli met succes de jacht geopend op twee illegale sites waarop links stonden naar ebooks van uitgeverijen die lid zijn bij het NUV. De bestanden zelf stonden bij een cyberlocker, die de bestanden weigerde te verwijderen op verzoek van rechthebbenden. Alleen al daarom moet de dienst als onrechtmatig handelen worden gezien.

De jacht van BREIN richtte zich daarom niet alleen op de websites zelf, maar tevens op de cyberlocker. Bij de hosting van de sites en de locker waren twee Nederlandse hostingproviders betrokken. Beide hostingproviders hebben voldaan aan het verzoek van BREIN om de bestanden te verwijderen (een zogenaamd takedown verzoek). BREIN heeft over de zaak nauw contact gehouden met een van de uitgevers waarvan de boeken in groten getale werden gedistribueerd door deze illegale diensten.
Voor het offline halen van de desbetreffende linksites staat een verzoek uit bij een andere buitenlandse hostingprovider. Dat het is gelukt om de data van de locker offline te krijgen is een heel belangrijk resultaat, waarmee ook de sites direct geraakt worden (want die linken naar die data). Ook heeft BREIN alsnog de identificerende gegevens ontvangen van de voormalige Nederlandse hostingprovider. Deze gegevens wijzen naar één verantwoordelijke partij uit het buitenland (Rusland/Armenië) en zullen daarom door BREIN naar alle waarschijnlijkheid overhandigd worden aan een betrokken buitenlandse uitgever die hopelijk verdere acties in het betreffende buitenland kan ondernemen.