Brandbrief van IPA aan EC-voorzitter

Vorige week is tijdens een bijeenkomst van de Standing Committee on Copyright and Related Rights (SCCR) van de World Intellectual Property Organization (WIPO) de wens uitgesproken van een nieuw internationaal auteursrechtverdrag, waarin uitzonderingen worden gemaakt voor bibliotheken en archieven.

De International Publishers Association (IPA) heeft vandaag in een persbericht laten weten zich zorgen te maken over dit voorstel. Samen met andere belangenverenigingen in de creatieve media-industrie heeft de IPA een brief gestuurd aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Bassoso. Daarin wijzen zij erop dat een dergelijk WIPO-verdrag vergaande negatieve consequenties zal hebben voor de Europese creatieve industrie.

Zij benadrukken dat de WIPO zou moeten streven naar een internationaal auteursrecht framework dat het uitwisselen van ervaringen ondersteunt, maar ook technische samenwerking en ondersteuning biedt, en waarbij een goede balans wordt gehouden tussen uitzonderingen en overeenkomstige exclusieve rechten.