Boekenbranche laat sinds 2009 weer stijging zien

Na de tumultueuze periode van 2014 liet de boekenbranche in 2015 de eerste omzetstijging zien sinds 2009 en voor het eerst in jaren hadden positieve geluiden een grotere weerklank op de markt dan negatieve.

In 2015 zijn er in totaal 39 miljoen boeken verkocht, een stijging van 4,8% ten opzichte van 2014. In totaal was de omzet aan boeken 498 miljoen euro, een stijging van ruim 3,5%.

Eén van de onmiskenbare trends van de laatste tijd is de kracht van het boek als cadeau. Dit was vooral te zien tijdens Vaderdag en de feestperiode. De omzet van papieren boeken in week 49 bedroeg 20,8 miljoen euro, de hoogste omzet in de branche sinds de week vóór kerst in 2012.

Ondanks het verbeterde sentiment laat de markt nog steeds een wisselend beeld zien. Non-fictie informatief, non-fictie vrije tijd en kinderboeken presteerden beter dan gemiddeld, terwijl fictie te kampen heeft met een achteruitgang.

Non-fictie informatief“Dit kan niet waar zijn”- het best verkochte boek van 2015

Van alle genres was non-fictie informatief de absolute uitblinker in de markt. Met een groei van rond 6% was dit het meest succesvolle genre. Dit is niet alleen te danken aan de twee bestverkopende titels. Niet minder dan zeven van de tien grootste subcategorieën binnen non-fictie informatief lieten een groei zien.

Hoewel het minder kon prijken met toptitels, was geschiedenis ook dit jaar het voornaamste genre met 15% van de verzamelde omzet. In termen van grootte wordt geschiedenis gevolgd door psychologie, mens en maatschappij en theologie. Geschiedenis heeft doorgaans een zeer breed aanbod van goedverkopende titels. Naast Het aanzien van 2014 van Han Bree (Unieboek het Spectrum), maakten De Churchill factor van Boris Johnson (Unieboek – Het Spectrum) en Aan de rand van de Wereld van Michael Pye (Bezige Bij) veel indruk.

De categorie mens en maatschappij stak met kop en schouders boven alles uit. Met twee bestsellers, Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk (Atlas Contact) en Gouden jaren van Annegreet Bergen (Atlas Contact), liet het genre een stevige groei zien van 131%. Ook wisten de segmenten psychologie met 10% en muziek met 24% te stijgen.

Hoe doet fictie het?