Amerikaanse rechter stelt Google Books in het gelijk

Google is afgelopen donderdag in het gelijk gesteld in de langlopende zaak die auteurs hebben aangespannen tegen het (zonder toestemming) digitaliseren van 20 miljoen boeken voor Google Books.

Kern van het geschil is dat Google stelt dat het scannen van boeken wordt gedekt door fair use-bepalingen van het Amerikaanse auteursrecht. Auteurs menen echter dat Google uitdrukkelijke toestemming nodig heeft voor het maken van digitale kopieën. In 2011 wees de rechter nog een breed schikkingsvoorstel af, omdat er te veel bezwaren bestonden tegen een overkoepelende overeenkomst.

US Circuit rechter Denny Chin in Manhattan accepteerde het argument van Google dat het openbaar maken van ‘snippets’ op grond van de Auteurswet van de Verenigde Staten kan worden gekwalificeerd als ‘fair use’, waardoor een beroep op deze exceptie kan worden gaan. Binnen Europa bestaat deze exceptie overigens niet.

De belangenvereniging van auteurs had eerder een claim ingediend van 750 dollar voor ieder gescand boek, waarmee de potentiële schade van auteurs ruim 3 miljard dollar bedroeg. De belangenbehartigers overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Google en de Association of American Publishers (AAP) hebben vorig jaar na een jarenlange juridische strijd al eerder geschikt over het aanbieden van boeken op Google Books. De schikkende uitgevers kregen hierdoor de mogelijkheid boeken beschikbaar te stellen en konden boeken van Google Books verwijderen, zo bleek destijds uit een gezamenlijk persbericht.

Lees meer bij Reuters en WSJ.