Afzet van e-books groeit mede door abonnementen

Vorige week, 17 juli, publiceerde CB de tweede kwartaal cijfers over e-books in het Nederlandse taalgebied. Het aantal verkopen is gestegen met 25% ten opzichte van dezelfde periode in het vorige jaar. Zowel het aandeel e-books in de totale boekverkoop als het aandeel e-books in online verkoop steeg licht (ten opzichte van het vorige kwartaal).

Nieuw is de afzet van e-books via zogenaamde abonnementen. Abonnementen nemen in het tweede kwartaal van 2015 38% van de totale e-bookafzet voor hun rekening.

E-books lezen via een abonnement

Naast e-bookverkoop en uitleningen via Bibliotheek.nl, is er een nieuwe variant die zijn intrede doet: e-books lezen via een abonnement. Via abonnementsdiensten betalen consumenten een vast maandelijks bedrag waarvoor deze ‘onbeperkt’ kunnen lezen.

Consumenten adviesprijs

Voor het eerst heeft CB de gemiddelde consumenten adviesprijs voor e-books geanalyseerd in relatie tot de gemiddelde prijs van het fysieke boek. Kostte een e-book in 2010 nog gemiddeld 83,6% van een fysiek boek, in 2015 is dat 59,5%. Deze analyse is gedaan over de gehele algemene boekenmarkt door middel van gewogen gemiddelden (over 12 maanden) voor zowel e-books als fysieke boeken.