Advies aan Europees Hof: linken naar materiaal toegestaan

Het linken naar foto’s die zonder toestemming op internet zijn geplaatst, vormt geen inbreuk op het auteursrecht. Dat stelt Melchior Wathelet, advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie. Volgens de advocaat-generaal zou het inperken van de vrijheid om naar materiaal te linken de werking van het vrije internet ernstig hinderen.

De conclusie volgt op vragen van de Nederlandse Hoge Raad of het linken naar foto’s van Britt Dekker op weblog GeenStijl is toegestaan. GeenStijl linkte in 2011 naar uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker die in Playboy zouden verschijnen. Omdat deze foto’s zonder toestemming waren gepubliceerd, startte Sanoma Media, de toenmalige uitgever van Playboy, een rechtszaak tegen GeenStijl.

In eerste aanleg oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal wel als inbreuk kan worden gezien. In hoger beroep werd deze uitspraak teruggedraaid, hoewel het Hof wel oordeelde dat linken onrechtmatig is.

De conclusie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar vormt een belangrijk advies voor het oordeel van het Europese Hof van Justitie. Het duurt nog zeker enkele maanden tot het Europees Hof met een definitief antwoord komt op de prejudiciële vragen.