29 maart NUV Academy – seminar ‘Veilig werken met freelancers’

extSeminar ‘Veilig werken met freelancers’

Modelovereenkomsten: wat nu?

Meld u snel aan, het aantal plaatsen is beperkt!

Vanaf 1 mei verandert de wet voor inzet van freelancers en zzp’ers ingrijpend. De VAR verdwijnt en in plaats daarvan komen er modelovereenkomsten. Het convenant Eigen Verklaring komt te vervallen. De risico’s van het werken met freelancers nemen toe. Niet langer is zelfstandig ondernemerschap van de zzp’er het uitgangspunt, maar straks is de vraag vooral of de feiten en omstandigheden van de concrete samenwerking niet duiden op een arbeidsovereenkomst. Een zeer lastige afweging.

Dit need to know seminar gaat over de consequenties van de nieuwe regels en maakt inzichtelijk hoe uitgeverijen naheffingen en arbeidsrechtelijke risico’s na de invoering kunnen voorkomen. De door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten voor de uitgeefsector komen aan bod. 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 geldt als een overgangsperiode. Vanwege het grote belang voor de gehele uitgeefsector is dit seminar voor NUV-leden gratis.

PRAKTISCH

Voor wie?  HR, directie, bedrijfsjuristen, administratie, redactie
Wanneer?  Dinsdag 29 maart 2016, 13.00-17.00 uur
Waar?  Planetarium, Kromwijkdreef 11, 1108 JA Amsterdam
Kosten?  Gratis en exclusief voor NUV-leden.*

Meld u direct aan

PROGRAMMA

13.00     Registratie en ontvangst

13.30     Welkom door middagvoorzitter Ruud Schets, hoofd vaksecretariaat Sociale Zaken bij het NUV

13.45     De wettelijke kaders door de Belastingdienst: Martin Jonker, strategisch adviseur en René Blaak, projectmanager

Feiten en cijfers: waarom verandert de wet? Wat zijn de wettelijke kaders nu en straks? Wat zijn de meest opvallende wijzigingen ten opzichte van het huidige systeem met convenant, Eigen Verklaring en VAR? Wat merken uitgeverijen van de eveneens nieuwe wettelijke regeling waardoor opdrachtgevers de zogenaamde gelijkgesteldenregeling en thuiswerkersregeling (‘verzekerde freelancers’) mogen wegcontracteren? Hoe en wanneer gaat de Belastingdienst handhaven? Wat zijn de sancties bij overtreding?

14.15      Acties NUV door Miranda Maasman, vaksecretaris Economische en Juridische Zaken bij het NUV Over de totstandkoming van modelovereenkomsten met auteurs en redactiemedewerkers. Wat zijn de contouren van het nieuwe convenant voor auteurs en redactiemedewerkers? Welke modelovereenkomsten kunnen opdrachtgevers gebruiken voor andersoortige werkzaamheden, wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

14.45     Pauze

15.00     Arbeidsrechtelijke implicaties door Patrick de Looff, advocaat bij Van Doorne

Welke consequenties kunnen volgen uit het gebruik van modelovereenkomsten en de wet DBA? En vooral: hoe kunnen opdrachtgevers arbeidsrechtelijke claims zo veel mogelijk voorkomen?

15.20     Compliance en handhaving door Hans van Ruiten, partner bij Loyens & Loeff

Over het inrichten van de interne procedure en voorbereiding op looncontrole. Wie huurt er in? Hoe regel je dat? Wat administreer je? Vanaf wanneer? Waar moet je aan denken? Checklisten, do’s & don’ts.

15.50     Pauze

16.00     Panel met de sprekers onder leiding van de middagvoorzitter

16.30     Wrap-up door de middagvoorzitter

INFORMATIE

Voor meer informatie neemt u contact op met Linda Wit, telefoon 020 – 430 91 65.

Inschrijfformulier

*Betalings- en annuleringsvoorwaarden

Deelname aan dit seminar is kosteloos voor medewerkers van NUV-lidbedrijven. Het is altijd mogelijk om een vervangende collega in uw plaats te laten deelnemen indien u ons hierover informeert. U kunt zich zonder kosten afmelden tot 10 werkdagen voor de bijeenkomst. Daarna zijn wij helaas genoodzaakt om € 50,- in rekening te brengen voor de gemaakte kosten.